Willys MB:n tarina – osa 2
Willys MB 1943 – tarina jatkuu: osa 2
Tarina jatkuu… Onko edellinen blogikirjoituksemme vielä lukematta? Pääset lukemaan sen tästä »
Remontin jälkeen auto kulki entistä paremmin ja oli ahkerassa kortteliajokäytössä 60-luvun lopun, avoversiona aina kun sää sen salli. Tässä vaiheessa ”pyydykseen” tarttui sittemmin tuleva vaimoni ja halu saada autoon oikea pressukatto sai vauhtia. Edelleen alkuperäisen katon muotoja noudattaen huonekaluputkesta hitsattiin kevyt runko, johon kiinnitettiin hyvinkin alkuperäisen oloinen pressukatto ovineen.
Tämän jälkeen auto oli valmis kihlajaismatkalle. Ensin auto junaan ja junalla Rovaniemelle, sitten ajaen Kittilään, jossa parin päivän pysähdys ja matka jatkui Norjaan Altaan ja Tromssaan, josta paluu Suomen länsirannikkoa seuraillen Porvooseen. Auto ei tuottanut matkalla pienintäkään ongelmaa!
70-luvun alussa Jeepin käyttö harveni, osin kotoa pois muuttamisen ja perheen perustamisen, osin säilytystilan puuttumisen takia. 70-luvun lopulla auto jäi lopullisesti pois liikenteestä ja oli säilöttynä (onneksi) kuivassa tallissa vuosikymmeniä.
Kaiken aikaa kuitenkin mielessä oli Jeepin kunnostus ”sitten, kun on aikaa” -aikataululla ja sitä odotellessa tietoa asiasta kerääntyi. 50 vuodessa tiedon saanti oli huimasti parantunut ja netissä on saatavilla runsaasti tietoa Jeepistä; sekä tilattavissa olevasta kirjallisuudesta että osista. Käydessäni nostalgisessa Wings & Wheels -näyttelyssä Lontoon lähellä, jossa oli runsaasti näytillä toisen maailmasodan aikaista kalustoa, sain yhteyden erääseen Jeep-harrastajaan, jolla harrastus oli muuttunut ammatiksi. Yhteys osoittautui myöhemmin erittäin hyödylliseksi puuttuvien / kunnostuskelvottomien osien metsästämisessä.
Osin kirjallisuudesta, osin Lontoon tiedoista sain lisätietoa (tosin vahvistamattomia) omaa Jeeppiäni koskeviin havaintoihin:
– käsijarrumuutoksia oli sodan jälkeen tehty Englannissa runsaasti
– Normandian maihinnousuun osallistuneiden autojen tunnusnumeroita oli maalattu sinisiksi
– keltainen väri konepellin tähden sakaroiden välissä oli tunnistusväri joka taistelukaasuille altistuessaan muuttaa väriä
– konepellin numerosarja ja toimituspäivä 7-7-43 osuvat noin 60 000 Jeepin toimituserään, joka oli toimitettu noina aikoina
Tarinaan tulossa jatkoa myöhemmin!
Teksin on kirjoittanut auton nykyinen omistaja. Kuvat ovat omistajan arkistoista.
Blogin ensimmäiseen osaan pääset tutustumaan täältä »